Do You like Food? Follow this blog:

torsdag 26 juni 2008

Citrontårta

ca 12 bitar


Ugnstemperatur 175º


Ingredienser

BOTTEN:


4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

1 rivet apelsinskal

CITRUSKRÄM:


1 apelsin

1 citron

3 ägg

2 dl socker
50 g margarin eller smör
4 gelatinblad eller 2 tsk gelatinpulver + 2 msk vatten
2½ dl mellangrädde

GARNERING:

ca 50 g mandelspån

apelsinskivor


    

Tillagning

Apelsin och citron ger en väl avvägd friskhet. Till fyllning och garnering används mellangrädde. När den är vispad tunnar den sig lite efter ett tag, men om den blandas med gelatin behåller den konsistensen.

Bottnen: Värm ugnen. Smörj och bröa formen.

Borsta apelsinerna och citronen till botten och apelsinkräm i varmt vatten. Riv av det gulröda skalet på en apelsin. Spara ev fruktköttet till garneringen.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten tillsammans med rivet apelsinskal. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt den kallna.

Citruskrämen: Riv av skalet på apelsinen och citronen. Pressa ur saften (ca 1 1/4 dl saft).

Vispa samman ägg, socker, rivet skal och saft från frukterna i en kastrull. Sjud och vispa på svag värme tills krämen tjocknat. Rör ner fettet. Låt krämen kallna.

Lös upp gelatinet.

Vispa grädden. Tillsätt mot slutet av vispningen det avsvalnade gelatinet i en fin stråle. Blanda grädden med krämen.

Lägg ihop och garnera tårtan: Dela kakan i 2 bottnar. Lägg ihop dem med kräm emellan. Bred resten av krämen på ovansidan och kanterna.

Rosta mandelspånen eller skär apelsinen i tunna skivor. Strö över mandelspån eller lägg på apelsinskivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar