ca 8 port
Ingredienser
Deg
125 g smör eller margarin
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 dl Florsocker
1 ägg
Fyllning
500 g äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
3 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl råsocker
1. Arbeta samman smör, vetemjöl, Florsocker och ägg till degen. Låt vila kallt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen i en pajform. Nagga.
3. Blanda mandelmassan med äggen. Rör i mjölet och därefter mjölken. Häll smeten i formen.
4. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Tryck ner klyftorna i smeten. Häll över råsockret.
5. Grädda äpplekakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
Äpplekakan serveras ljummen eller kall, gärna med lite lättvispad grädde eller creme fraiche, vaniljsås eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar