Deg:
150 gsmör1 mskflorsocker210 gvetemjöl1,5 mskvattenFyllning:
100 gmandelmassa0,5 stcitron, finrivet skal50 gsmör2 stägg0,75 dlströsocker0,5 tskkardemumma, stött4 stäpplenTopping:
1 mskströsocker0,5 dlmandel, flagad

Gör så här1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar