400 gram ren choklad
175 gram osaltat smör, rumstempererat
3 dl ljust muscovadosocker
4 st ägg
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kakaopulver, drygt
100 gram malda mandlar
3 dl vispgrädde
250 gram mascarpone
Tillagning:
1. Smörj en rund kakform (20 cm) och bröa den väl. Smält
250 g av chokladen med 0,75 dl vatten i en liten skål.
2. Rör samman smör och socker till en krämig massa. Vispa ner äggen, ett i taget. Eventuellt kan en liten del av mjölet röras i nu för att göra det enklare att få en slät smet. Rör ner chokladen.
3. Sikta resten av mjölet med bakpulver och kakao ner över smeten, tillsätt mandeln och vänd försiktigt samman smeten.
4. Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i 160 grader i cirka 1 timme eller tills kakan höjt sig och just börjar kännas fast. Stick in en provsticka. Mitten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt kakan svalna i formen.
5. Skär kakan i tre bottnar med hjälp av en lång kniv. Vispa grädden lätt och bred mellan lagren på kakan, som nu bör ha lagts på ett serveringsfat. Smält resten av chokladen i en liten skål.
6. Vispa upp mascarponen med 1 msk kokande vatten. Rör ner den smälta chokladen och bred massan över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar