- Tillagningstid: ca 30 minuter
- Ingredienser
- Beräknat för 4 portioner
- 300 g vetemjöl SPECIAL
- 3 st ägg
- 1 dl mjölk
- 15 g jäst för söta degar
- 1 nypa(or) salt
- 0,5 dl strösocker
- 3 cl grappa el. vodka (kan uteslutas)
- florsocker
- valfri sylt till garnering
- 2 dl majs- eller olivolja till fritering
Gör så här:
Blanda vetemjöl, mjölk och ägg i en bunke. Smula i jästen och en nypa salt.Rör ner strösocker och vispa rejält Smeten påminner om en pannkaksmet i konsistens. Om man tar i sprit i smeten har det den effekten att smeten vid friteringen tar åt sig mindre fett. Låt smeten vila ca 15 minuter - den får inte jäsa för mycket.
Värm olivoljan i en tjockbottnad panna. Testa med en liten brödbit så att oljan är tillräckligt varm. Fyll smeten i en tratt (håll för öppningen med ett finger) och ringla sedan ut smeten till en kringla i den varma oljan. Vänd försiktigt efter någon minut och låt andra sidan få färg. Kringlan ska vara frasig, men inte bränd. Lägg upp med hålslev på tallrik, sikta över florsocker och garnera med valfri sylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar