Do You like Food? Follow this blog:

lördag 4 oktober 2008

Kanelbullar

Litet försprång i mitt Maraton av Kanelbullerecept denna dag.
Men först lite Fakta om dagen:

"Förslaget om en speciell dag för kanelbullen möttes med skepsis av en del. Men, det svenska folket tog genast informationen till sitt hjärta. Ja redan före den 4 oktober 1999, alltså före den allra första DAGEN, hade många visat att det finns ett stort intresse för att fira vår så nostalgiskt läckra och med barndomsminnen späckade snäckformade vetebulle.

Som en kaneldoftande informationsspiral sökte sig nyheten från vårt kontor i Malmö kors och tvärs över landet. Hemkunskapslärare och dagispersonal laddade förråden och bakade med barn och ungdomar så att glädjen stod högt i tak. Dessa bak var ofta till glädje för många fler, som bjöds på smakprover. Unga som gamla gladdes och smaskade.

Radio, TV och tidningsredaktioner spred nyheten att Kanelbullens Dag fått ett eget datum. Ja, ryktet om dagen flög runt jordklotet. Namnet kanelbulle virvlade glatt in i hjärnornas doftminnen.

I Nya Zeeland, Australien, Singapore, Afrika och Amerika såldes det extra mycket jäst och vetemjöl till svenskar för bak av hemlandets läckraste minnessnurra.

När Kanelbullens Dag funnits i fyra år tog ett marknadsundersökningsföretag tag i händelsen och frågade runt för att få svar på hur känd dagen verkligen var. Och det var den!

Mer än halva befolkningen kände till dagen och många, många svarade att visst åt de kanelbullar och alldeles särskilt många den 4 oktober. När Kanelbullens Dag skulle firas femte gången, uppvaktade bagare och konditorier från hela landet Hembakningsrådet och ville vara med i firandet. Så gärna, så gärna! Proffsigt bakade bullar, med extra omtanke denna dag, är ju alldeles utmärkt för den som inte hinner eller kan själv."/Kaeth Gardestedt,Kanelbullens Dag-general


Kanelbullar med stil (ca 40 stycken)

Deg:
100 g jäst
5 dl mjölk
1.6 l vetemjöl
200 g smör
2 dl vit sirap
2 ägg
1 tsk salt
3 tsk kardemumma


Kanelfyllning:
125 g mandelmassa
125 g smör
1 dl socker
3 ½ msk ströbröd
2 msk vatten
1,5 msk kanel
(100 g nougat)


Brödglans:
2 ägg 
2 krm salt 
1 msk vatten


Topping:
Mandelflan
Pärlsocker


Låt alla ingredienser bli rumstempererade.
Smula jästen i en bunke. Häll över den rumstempererade mjölken och rör om så att jästen löser sig. Smält smöret och häll i det i bunken.
Tillsätt sirapen, äggen, kardemumman, saltet och vetemjölet. Arbeta degen riktigt smidig och elastisk.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
Fyllning: Vispa riven mandelmassa med smör, (nougat), socker, ströbröd, vatten och kanel.
Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred på fyllningen. Micra ev fyllningen lite, för att lättare kunna bre ut den.
Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.


Låt jäsa under bakduk, 20 – 30 minuter. 
Sätt ugnen på 250 º.


Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna ordentligt.
Strö över pärlsocker och mandelflan.
Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter. Vakta kanelbullarna den sista minuten för de bränns snabbt!

receptet Hämtat från Kanelbullar.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar