Do You like Food? Follow this blog:

fredag 3 oktober 2008

Lammläggsgryta

Till 6 portioner
6 msk jordnötsolja eller vegetabilisk olja8 lammläggar2 lökar4 vitlöksklyftorlite salt1 msk gurkmeja1 tsk mald ingefära1 torkad röd söndersmulad chilipeppar (eller ¼ tsk torkade chiliflagor)2 tsk kanel¼ tsk färskriven muskotsvartpeppar3 msk honung1 msk sojasås3 msk marsalavin6 msk röda linser
Till serveringen:3 msk hackade pistaschmandlar, eller skalade och skållade mandlar, eller en blandning av båda. Häll 3 matskedar olja i en stor, vid och tjockbottnad gryta och värm på medelvärme. Bryn lammläggarna i omgångar, och lyft sen över dem i en ugnsform så länge.

Skala löken och vitlöken, och finfördela i matberedare eller finhacka för hand. Häll den resterande oljan i grytan och fräs lök-vitlöksblandningen tills den mjuknar. Strö över salt så att den inte fastnar i botten.

Rör i gurkmejan, den malda ingefäran, chilipepparn, kanelen och muskoten, och smaka av med nymald peppar. Rör om igen medan du tillsätter honungen, sojasåsen och marsalavinet. Sätt tillbaka lammläggarna i grytan och häll i vatten så att det nästan täcker dem helt. Låt koka upp, sätt på ett lock och sänk värmen. Låt sjuda på låg värme i 1 – 1 ½ timme tills köttet är mört.

Tillsätt linserna och låt koka i 20 minuter till, utan lock, tills linserna har bildat en mjuk sås och vätskan har reducerats och tjocknat en aning. Smaka av och krydda eventuellt lite till.

Rosta mandlarna genom att hetta upp dem i några minuter i en torr stekpanna. Strö dem över lammläggsgrytan innan du serverar den tillsammans med couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar