Do You like Food? Follow this blog:

söndag 28 december 2008

2008 års julklapp

Detta är de små godisbitar med mera som min Pappa fick av mej i julklapp.
Hoppas ni med lyckas med allt gott!

Chili Tryffel, ca 30

3-4 torkade piri piri, 1 dl vispgrädde
1 tsk honung, 200g mörk choklad, 25g smör
200g mörk choklad till doppning

Smula ner piri-pirin i grädden. tillsätt honung och koka upp. Låt stå och dra under lock och hacka under tiden chokladen ganksa fint. Ge grädden tt nytt uppkok och sila bort piri-pirin.
Häll grädden över chokladen och mixa ihop med stavmixer elle rmatberedare. tillsätt smöret och fortsätt mixa till en slät och blank massa.
Spritsa upp i hjärtformar och ställ in i frysen för att stelna.
Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn.
Lossa tryfflarna ur formarna efter ca 1 timme. Doppa dem i chokladen och låt resterande choklad rinna av. 
Garnera gärna med en flaga piri-piri och förvara svalt.


Saffranskorpor

50g jäst, 250g smör, 5 dl mjölk, 3-4 pkt saffran
1½ dl socker, 1 tsk salt, ca 16 dl mjöl
200g skållad, skalad mandel

Smula ner jästen i en degbunke och häll över det smälta smöret/mjölken (37 grader), lite i taget tills jästen är utrörd. Tillsätt saffran,socker, salt och drygt häften av mjölet.
Arbeta degen i maskin 4 min, för hand 7-8 min, och tillsätt under tiden mer mjöl. 
Låt degen jäsa i 30m min.

 Hacka mandeln ganska fint, klä plåtarna med bakpapper.
Mjöla bakbordet och knåda in mandeln i degen.
dela degen i 5 bitar, rulla ut dem till korvar och lägg dem på plåtarna.
Låt dem jäsa ca 20 min.

Grädda i 200 grader ca 18 min. Låt dem svalna och skär dem i 20 skivor vardera.
Låt dem sedan torka på plåt i 100 grader med ugnsluckan på glänt, ca 2 timmar.
De ska inte få någon färg. Förvara torrt.


Rocky Road Deluxe

200g mjölk
200g mörk choklad
397g söt kondenserad mjölk
25g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl pistasche mandel
5 dl salta jordnötter
5 dl cashunötter
5 dl mini marshamllows

Gör så här
1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
5. Skär i rutor. Förvara i kyl.


Cornflakes crisp, 50 bitar

100g ljus mjölkchoklad,1 block (250g) Nougat
1 burk (350g) Nutella,1 liter Cornflakes

Hacka den ljusa chokladen och smält den tillsammans med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad ( i en skål över katrull med kokande vatten)
Ta av skålen från värmen.

Vänd försiktigt ned cornflakes i chokladblandningen och häll ut den i en liten rektangulär form, 26x13 cm klädd med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.

Låt den stelna i kylen och skär sedan kakan i lagomstora bitar. Stoppa in dem i munnen och njut!


Farmors Gräddkola

3 dl vispgrädde - 3 dl socker - 1,5 dl sirap, ljus - 50 g smör - 1,5 msk vaniljsocker

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Rör om väl med en träsked och låt massan koka sakta på spisen, ca 20 min. Se upp så att massan inte bränner fast vid kanterna. Om termometer används, är massan färdig när temperaturen är 120 grader. Gör annars kulprov:

Kulprov: Ta en tesked av massan, lägg den i kallt vatten och rulla den till en kula. Känns den seg och elastisk är kolamassan färdig.
2. Häll upp kolan i en väloljad form. Låt svalna.
3. När kolan stelnat, skär upp den i fyrkanter med en vass kniv. Svep sedan in kolorna i cellofan- eller smörpapper. Förvara kolan svalt.


Knäck

Mormors knäck - godis
Tillagningstid: >50 min

2 dlvispgrädde - 2 dl ljus sirap - 2 dl strösocker - 2 msk smör -0,8 dl sötmandel

1. Plocka fram en tjockbottnad gryta och sätt den på spisen.

2. Häll i alla ingredienser utom mandeln. Låt koka på ganska hög, jämn värme. Smeten skall bubbel-koka.
3. Rör inte alltför ofta. Rör bara då och då, framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
4. Nu kommer sanningens ögonblick, då du skall prova om knäcken är färdig, det vill säga lagom hård. Gör kulprovet.
Häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt och kladdfritt formas till en kula är knäcken färdig.
Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om vattenprovet.
5. Strax innan knäcken är färdig tillsätter du hackad sötmandel. (Vill man vara lite lyxigare använder man hasselnötter eller valnötter*).
6. Sänk värmen på spisen till låg temperatur.
7. Ta nu fram den bricka eller bakplåt där du i förväg radat upp ischokladsformar.
8. Använd två skedar - en dessertsked som du öser ur grytan med och en kaffesked som du parerar och hjälper till med. Men det gäller att handla snabbt eftersom knäcken stelnar väldigt fort.



Apelsinlikör



Bolls of Mozart

200g nougat, 10g pistaschmandel
250g marsipan, 1½ dl florsocker
2 msk rom, 100g mörk choklad
½ msk matolja

Kär nougaten i 16 tärningar med en vass kniv, forma kulor av dem och ställ in dem i kylskåpet.
(Om nougaten är riktigt kalla vid rullningen så kletar de inte)
Finhacka pistaschen och bearbeta den ihop med marsipanen, florsocker och rom.

Gör en rulle och skär i 16 bitar, tryck ut varje bit till en kupad skål.
Lägg i nougaten och tryck ihop marsipanen.
Rulla till bollar. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad, tillsätt 1 msk olja så blir kulorna extra glansiga.
Doppa dem med hjälp av gafflar och låt dem sedan torka.


Engelska julkakor

100 gr smör
1 dl socker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 dl nötkärnor
1 dl russin

Rör matfett och socker poröst.
Tillsätt ägget och mjölet blandat med bakpulver och kanel.
Mal eller finhacka nötterna och russinen. Blanda ner det i smeten.
Klicka ut plåt med bakplåtspapper, Kakorna flyter ut lite så lägg de inte så tätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter.
Ugnstemp 175 grader, varmluft samma.


Skurna Pepparkakor, 150 kakor

200g smör, 2 dl ljus sirap
2 dl socker, 8-9 dl mjöl
1 msk kanel, 1 msk malen nejlika
2 tsk bikarbonat, 1 dl grovhackad mandel

Värm smör och sirap till 30 grader så att smöret smälter, låt det svalna.
lägg socker, mjöl, kanel, nejlika och bikarbonat i en skål tillsammans med den grovhackade mandeln.
Rör om och tillsätt smörblandningen, arbeta ihop allt till en deg och låt den stå svalt under plastfolie i ca 1 timme.

Forma degen till 2 runda eller rektangulära "korvar" ca 5 cm i diameter.
Lägg korvarna på mjölad skärbräda och täck dem med plastfolie.
Låt dem stå svalt i minst 12 timmar.

klä plåtarna med bakpapper och skär korvarna med en vass kviv eller osthyveln riktigt tunna.
grädda i 200 grader ca 5-6 min.
lossa kakorna någon minut men låt dem ligga kvar o svalna.



Lussesnurror Deluxe á la chili

50g jäst, 100g smör, 5 dl mjölk,1 ½ dl socker
250g kesella lätt, ½ tsk salt, 2 påsar saffran
ca 17 dl mjöl, russin och 1 ägg
Rumstempererat smör, 200g marsipan mixad med 1 msk vaniljsocker

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och saffran, värm försiktigt till 37 grader och slå vätskan över jästen. Rör om försiktigt tills jästen löst upp sig helt.
Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet (15-16 dl). Arbeta degen tills den blir smidig nog att den släpper från bunkens kanter (ca 15 min). Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck över med en handduk eller plastfilm och låt jäsa i 40 min.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.Bred på smör och den mixade marsipanen.
Vik på mitten och skär remsor som du sedan snurar och viker som små knyten.
Garnera med russin och låt jäsa i 30 min. Värm ugnen till 225 grader. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen 5-8 min.

Receptet på mitt julbröd och olivbröd kommer trilla in här senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar