Do You like Food? Follow this blog:

lördag 6 december 2008

lucka nummer 6

Fransk nougat

5 dl socker 

1 kryddmått salt 
1 1/2 dl ljus sirap 
1 1/4 dl vatten 
2 äggvitor 
ca 1/2 dl mandel 
ca 1/2 dl cocktailbär

+ mörk choklad

1. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull. .

2. Koka kraftigt utan lock tills smeten tjocknat och du kan forma en hård kula av smeten..

3. Skålla, skala och hacka mandeln . Hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum.

3. Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast.

4. Blanda i mandel och körsbär.

5. Bred ut massan på bakplåtspapper i en form, (ca 20 x 30 cm,)

6. Forma en eller två rullar (olja in fingrarna så går det lättare)  Sätt in i kylen. Skär i bitar och förvara i burk med lock.

7. Smält mörk choklad i microugnen eller i vattenbad på spisen. Doppa bitarna i den mörka chokladen och lägg på bakplåtspapper. Gott!!

Källa:http://www.julgodis.se/fransknougat.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar