Do You like Food? Follow this blog:

tisdag 6 januari 2009

Fjärilstårta


12 bitar

Ugnstemperatur 175º

 ca 15 minuter + tid i ugn


Ingredienser

TÅRTBOTTEN:


4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

FYLLNING:

1,5-2 dl sylt, mosade bär eller äppelmos
250 g Kelda vanilj eller vaniljkräm

GARNERING:


3 dl vispgrädde
bär, karameller, strössel, kakdekorationer, blockchoklad


    

Tillagning

Smörj och bröa en rund slät form (ca 24 cm i diameter). Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Häll den i formen. Sätt in den i nedre delen av ugnen och grädda 30-35 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp på galler.

Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt, bär eller mos på den understa bottnen och lägg på nästa. Bred kesella/vaniljkräm på den och täck med den översta bottnen. Dela kakan tvärsöver i 2 halvmånar och lägg dem med de runda sidorna mot varandra.

Vispa grädden och bred den över tårtan. Garnera med några av förslagen och smält ev lite choklad och spritsa ut den till känselspröt från "fjärilen" ut på tårtpappret.

Tål inte allt?

Utan mjölk: Använd mjölkfritt ströbröd till bakformen. Till garneringen blötlägg 4 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa havrebaserad vaniljvisp pösig med elvisp. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag vräme i en kastrull. Häll gelatinet i vaniljsåsen under kraftig vispning. Ställ kallt i 10-15 minuter. Utan ägg: Gör Tårtbotten utan ägg. Utan gluten: Byt vetemjölet mot glutenfri mix och ta ströbröd utan gluten till bakformen. Tårtfyllningen är utan gluten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar