Do You like Food? Follow this blog:

söndag 11 januari 2009

Hamburgerbröd


16 st

Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

LJUS DEG:

50 g margarin eller ½ dl flytande

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt

1 msk socker

12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special

ägg till pensling

sesamfrö eller vallmofrö till garnering

GROV DEG:

5 dl vatten eller mjölk
50 g jäst
½ dl olja eller flytande margarin
1½ tsk salt
2 msk sirap eller honung

4 dl vetekli + 9-10 dl vetemjöl special

eller 2 dl grahamsmjöl + 11-12 dl vetemjöl


    

Tillagning

Använd ljus eller grov deg.

Ljus deg: Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev flytande margarin, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Grov deg: Värm vattnet eller mjölken till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, fett, salt, sirap eller honung, kli eller grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.

Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Forma degen till en rulle. Dela den i 16 bitar. Forma dem till platta runda bullar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.

Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.

Tål inte allt?

Utan mjölk: Använd mjölkfritt margarin och byt ut mjölken mot vatten, havre eller risdryck. Laktoslågt: Använd laktoslåg mjölk och mjölkfritt margarin. Utan ägg: Byt ut ägg mot mjölk för att pensla bröden. Utan gluten, ljus deg: Byt ut vetemjölet mot ca 10 dl glutenfri mix och tillsätt 1½ msk Fiber HUSK med vätskan. Utan gluten grov deg: Byt ut vetemjölet mot ca 10 dl grov glutenfri mix och tillsätt 1½ msk Fiber HUSK med vätskan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar