50 g jäst smulas i en bunke och på hälls 1 till 2 matskedar baksirap.*
5 dl mjölk värmes till 37 grader. Häll ner det i bunken och rör om.
Tillsätt 1½ matsked vaniljsocker, ca 900g mjöl och 1 tesked salt.
Blanda ihop allt förhand eller i maskin (man tar det som känns bäst).
Knåda samman degen till en smidig lätt konsistens ca 10 min. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Pudra lite mjöl över degen och täck med plastfilm* och låt jäsa i 30 minuter.
Dela degen i 2 bitar. Kavala ut till en lagom tjocklek. Det beror ju på om du vill ha många cirklar eller inte. Jag brukar kavla ut nästa lika tunnt som ett papper.
Bred på smör (bregott) och strö över kanel. Skiva nougat lägg ut på 2-3 rader med 5 cm mellanrum.
Riv ca 1 dl mandelmassa över och toppa med grovhackad mörk marabou choklad.
Rulla samman degen och skär i 2 cm tjocka skivor. Lägg i en liten långpanna täckt med papper eller teflon.
Täck med handuk och jäs ytterligare 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker.
Grädda i 225 grader cirka 8-10 min (beroende på ugn)
*Jag använder alltid baksirap på min jäst. Det blir bättre jäsprocess och så slipper man ha i så mycket socker. Plastfilmen håller kvar funkten som är bra för degen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar