Portioner: 4
600 g Potatis
Det finns många potatissorter. Fast potatis passar bäst till kokning, stekning, råstekning, stuvad potatis, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, Janssons frestelse, gratäng, potatissallad m m. Mjölig potatis pasar bäst till kokning, mos, pressad potatis, soppor, bakning, gratäng m m. Potatis ska förvaras kyligt, gärna i kylskåpet, då kan den hålla i flera veckor. Grönfärgad potatis ska inte ätas. När potatisen är grön betyder det att det giftiga ämnet solanin har bildats. Solanin kan ge magont.')" style="text-decoration: none; cursor: default; color: rgb(0, 0, 0); ">potatis
300 g Pumpa
(Cucurbita pepo)
Pumpor tillhör gurkfamiljen. De nu kända sorterna kommer ursprungligen från Amerika där de allmänt odlades av indianerna.
Det finns en mängd sorter och vid utveckling av nya lägger man särskild vikt vid tjockt fruktkött och få kärnor. Pumpor kan bli mycket stora; det är inte ovanligt att finna exemplar som väger 50 kilo. Pumpan skalas, delas och kärnas ur och den svampiga väven tas bort.
Förvaras svalt, 7-10°.
Prova att ugnsbaka pumpa. Använd den också i desserter och till marmelad.')" style="text-decoration: none; cursor: default; color: rgb(0, 0, 0); ">pumpa
1 dl lättmjölk
50 g smör
salt och svartpeppar
3 Palsternacka
(Pastinaca sativa)
Palsternackan är släkt med moroten. Den ser ofta ut som en gulvit morot, ibland har den klumpigare form. Palsternackan har karakteristisk smak och doft och används såväl rå som kokt eller stekt.
Det är en mycket gammal kulturväxt, känd och odlad av de gamla grekerna och romarna.
Palsternackor bör förvaras kallt, +2-4° och skyddas mot uttorkning. De bör inte läggas i plastpåse, eftersom det ofta blir alltför tätt vilket kan ge upphov till röta.
Palsternacka används till grytor, soppor och gratänger samt råriven. Panerade, förvällda skivor av palsternacka steks försiktigt och serveras som vegetariska biffar.')" style="text-decoration: none; cursor: default; color: rgb(0, 0, 0); ">palsternackor
250 g pärllök
3 dl äppelcider
4 dl hönsbuljong
4 kycklingfiléer
1 rött äpple
1 rödlök
150 g sockerärter
2 dl matlagningsgrädde
majsstärkelse till redning
Gör så här
1. Skala och skär potatis och pumpa i lika stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen och pumpan tillsammans med mjölk och smör. Smaksätt med salt och peppar.
2. Skala palsternackor och all lök, skär palsternackorna i 1 cm tjocka skivor.
3. Koka upp äppelcider och hönsbuljong, lägg i palsternackor, pärllök och kycklingfiléer. Koka sakta ca 20 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C. Lyft upp kycklingen på ett fat.
4. Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnorna. Skala och skär rödlöken i fina klyftor.
5. Koka äpplen, lök och sockerärtor ca 2 minuter i buljongen som palsternackor och löken ligger kvar i. Lyft upp grönsakerna på samma fat som kycklingen. Häll grädden i buljongen och koka ihop i 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen om det behövs.
6. Skär kycklingfiléerna i halvor.
7. Servera kycklingfiléerna med grönsaker, sås och potatis- och pumpapuré
1. Skala och skär potatis och pumpa i lika stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen och pumpan tillsammans med mjölk och smör. Smaksätt med salt och peppar.
2. Skala palsternackor och all lök, skär palsternackorna i 1 cm tjocka skivor.
3. Koka upp äppelcider och hönsbuljong, lägg i palsternackor, pärllök och kycklingfiléer. Koka sakta ca 20 minuter eller tills kycklingens innertemperatur är 72°C. Lyft upp kycklingen på ett fat.
4. Skär äpplet i klyftor och ta bort kärnorna. Skala och skär rödlöken i fina klyftor.
5. Koka äpplen, lök och sockerärtor ca 2 minuter i buljongen som palsternackor och löken ligger kvar i. Lyft upp grönsakerna på samma fat som kycklingen. Häll grädden i buljongen och koka ihop i 4-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen om det behövs.
6. Skär kycklingfiléerna i halvor.
7. Servera kycklingfiléerna med grönsaker, sås och potatis- och pumpapuré
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar