Portioner: 20 kakor
Tid: 60
1/2 l ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1,2 l bondbrödsmjöl eller lantbrödsmjöl + extra till utbakning
Lös upp jästen i vattnet. Häll i saltet och arbeta in mjölet till en ganska fast deg. Låt jäsa cirka 12 timmar eller mer för att få fram surdegssmaken i mjölet.
Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta ihop degen och dela den i 20 bitar. Kavla ut varje del tunt. Använd mycket mjöl på bakbordet och vänd ofta under kavlingen. Ta gärna någ-ra avslutande tag med kruskavel. Lägg 2-3 brödkakor på varje plåt, klädd med bakplåtspapper, och grädda i den heta ugnen 7-8 minuter. Låt kakorna kallna på galler. Skulle inte brödkakorna kännas helt genomtorra kan man lägga dem på gallret i den just avstängda ugnen och torka en stund med ugnsluckan på glänt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar