Portioner: cirka 30 st
Tid: 60 minuter
saft av 1 1/2 citron (cirka 3/4 dl)
skal av 1 citron (1 tsk)
1 1/4 dl socker
3/4 dl vatten
6 ägg
1 1/2 msk mjöl
florsocker
På tidiga 1800-talet var bakelser en uppskattad nyhet. Receptet på citronbakelser är hämtat från Margareta Nylanders "Handbok wid den nu brukliga Finare Matlagningen" från 1822. Bakelserna bli en fluffig kaka, lite fuktig i mitten, med mycket citronsmak.
Blanda citronsaft, rivet skal, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt ägggulorna. Låt sjuda upp under jämn vispning tills det tjocknar. Kyl kastrullen i vattenbad, men fortsätt att vispa. Låt krämen kallna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i krämen. Sikta över mjölet och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i små pappersformar (till exempel muffinsformar), sikta florsocker över kakorna och grädda dem i 150 grader i 30-35 minuter tills de höjt sig.
Låt dem kallna innan de serveras.
Mjölet ingår inte i Margareta Nylanders ursprungliga recept utan är ett tillägg av författarna för att få bakelserna lite stabilare.
(Bakelserna kan frysas.)
hmmm.. men kokt kaffe till. Ojoj
SvaraRadera