Do You like Food? Follow this blog:

fredag 27 juni 2008

Citronkrämsfyllda petit-chouxer

6-8 portioner


Ugnstemperatur 200º


Ingredienser

PETIT-CHOUXDEG:


50 g smör eller margarin
2 dl vatten

2 dl vetemjöl, gärna special

3 ägg

FYLLNING:


3 äggulor

3/4 dl socker
rivet skal av ½ citron
saften av 1 citron

30 g smör eller margarin

2 dl vispgrädde

GARNERING:

50 g vit blockchoklad

florsocker


    

Tillagning

Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten och matfett i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör kraftigt tills smeten släpper från kanterna. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

Lägg smeten i ca 20 klickar på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg, 20-25 min. Låt bollarna kallna på galler.

Gör fyllningen: Vispa ihop äggulor och socker i en kastrull och häll i citronsaften. Värm upp och sjud på svag värme, det får inte koka, tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner fettet. Smaka av med citronskal. Låt krämen kallna.

Högst 1-2 timmar före serveringen: Vispa grädden och blanda den med citronkrämen. Fyll petits-chouxerna och ställ dem på ett galler. Bryt chokladen i bitar och smält den. Ringla chokladen över petits- chouxbollarna. Sikta gärna florsocker över när chokladen stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar