Do You like Food? Follow this blog:

söndag 29 juni 2008

Jordgubbskoppar

6 st


Ingredienser

VANILJKRÄM:


1 1/4 dl mjölk
½ vaniljstång

2 äggulor

2 msk socker
1 msk maizena stärkelse

1 msk smör

FRUKTGELÉ:

2 gelatinblad
½ dl vatten

1 ½ dl jordgubbssaft, koncentrerad

FYLLNING:

sockerkaka

2 dl vispgrädde

jordgubbar


    

Tillagning

Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg stång, frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Tag kastrullen från värmen och låt stå och svalna ca 15 minuter så att mjölken tar smak. Tag upp vaniljstången.

Vispa äggulor, socker och maizena pösigt i en bunke. Vispa ner vaniljmjölken och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt sjuda under vispning tills blandningen tjocknar. Vispa ner smöret och låt krämen kallna. Obs! Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, krämen blir lätt gråaktig.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Tag upp bladen och smält dem i ½ dl vatten på svag värme i en liten kastrull. Häll saften i en skål, rör ner gelatinet och ställ skålen i kylen ca 30 minuter. Rör om några gånger medan gelén tjocknar.

Skär sockerkakan i skivor. Stansa ut 6 rundlar som passar i botten på kopparna och 6 lite större rundlar om kopparna är koniska. Vispa grädden. Varva sockerkaka, vaniljkräm och vispgrädde i kopparna. Lägg jordgubbar i skivor eller klyftor överst och skeda på gelé. Ställ kopparna kallt att stelna. Dekorera med jordgubbar innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar