Do You like Food? Follow this blog:

torsdag 21 augusti 2008

lättbakat vardagsbröd

24 bitar


3 dl havregryn 
3 dl rågflingor 
50 g smör 
5+2 dl vatten 
50 g jäst 
2 msk sirap 
1 msk salt 
12 dl vetemjöl, ca

Lägg havregrynen, rågflingorna och smöret i en bunke. Slå över 5 dl kokande vatten. Rör om och låt blandningen svalna till fingervärme. Det tar ungefär en halvtimme.

Rör ut jästen i det kvarvarande vattnet. Häll den i degen tillsammans med sirap och salt. Rör om.

Arbeta in 10 deciliter av vetemjölet. Därefter så mycket att degen blir hanterbar. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta ihop degen i bunken och stjälp upp den på smord plåt, ej långpanna med kanter. Lägg en fuktig trasa under plåten så kan du kavla ut degen på plåten utan att den ger sig av. Sporra eller tryck ut med degskrapa till 6x4 rutor. Nagga med gaffel och låt brödet jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller. Därefter går det lätt att bryta det i bitar.


Passar jättebra till en skål rödbetssoppa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar