- 4-6 portioner)
- 500 g tranbär (färska eller djupfrysta)
- 50 g smör
- 3 msk socker
- 175 g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 125 g smält smör
- 175 g socker
- 2 ägg
- några droppar apelsinolja
- 30 g flagad mandel
- rårörssocker att strö över pajen
Smält 50 g smör i en stor kastrull. Häll i tranbären och strö över 3 msk socker. Koka bären tills de börjar tappa formen lite grann och avge saft, men inte så att bären blir helt mosiga.
Lyft bären av plattan och tillred smeten. Blanda de torra ingredienserna (mjölet, bakpulvret och sockret) i en skål. Blanda äggen, apelsinoljan och det smälta smöret i en annan skål och rör till sist ner blandningen i mjölblandningen. Rör om till en slät smet.
Smörj en form och häll i ungefär hälften av smeten. Häll sedan över tranbären och klicka över resten av smeten. (Det gör ingenting om inte bären täcks helt och hållet.)
Strö över mandeln och rårörssockret. Grädda kakan i ugnen i 45 min - 1 timme i 160 °C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar