Do You like Food? Follow this blog:

fredag 31 oktober 2008

Hemmagjord lyxig nyponsoppa

4 portioner:

Ingredienser 

  • 1 liter torkade hela nypon
  • ca 3 liter vatten
  • 1/2–1 dl strösocker
  • 1 1/2 msk potatismjöl

  • Så här gör du:

    Skölj av dammiga nypon i ljumt vatten, låt rinna av ordentligt. Rulla nyponen över rivjärnets spretigaste sida, så skalen blir prickade. Blötlägg gärna i det blivande kokvattnet över natten.
    Koka upp nypon med vatten så det täcker under lock på hög värme i rymlig kastrull. Sänk till svag värme och låt puttra, med locket på omkring 4 timmar. Rör om emellanåt och späd med mera (blötläggnings)vatten.
    Sila bort nyponen och mät den mörkröda, nästan bruna soppan. Koka ihop eller späd till 8 dl. Sockra och smaka av sockermängden. Rör ut potatismjölet i någon halvdeciliter kallt vatten och häll i tunn stråle ner i sjudande soppa, under omrörning. Låt soppan koka upp igen, helt hastigt, och dra den av plattan.
    Släng inte nyponen! Koka dem en gång till nästa dag, så får du en lite enklare vardagssoppa på köpet.
    Soppan kan frysas innan den reds. 
    Servera soppan ljum eller kyld med (o)vispad tjock grädde och mandelbiskvier.


    ToppBloggz

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar