Do You like Food? Follow this blog:

fredag 24 april 2009

Morotsrutor



Portioner: 30-40 rutor
Tid: Mer än 60 minuter
100-150 g hackade valnötskärnor
4-5 morötter (400 g) 
4 dl socker - helst hälften farin
2 1/2 dl solrosolja 
5 medelstora ägg 
knappt 5 dl vetemjöl
1 RÅGAD tsk bakpulver + 1 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt 
1 1/2 tsk kanel
Glasyrtäcke av: 
300 g Philadelphiaost 
1 RÅGAD dl siktat florsocker
2-3 msk pressad lime (eller citron)

Börja med att smörja en stor långpanna. Lägg ett bakplåtspapper i botten så behöver man bara smörja och bröa längs långpannans kanter, och man slipper rester av ströbröd i kakans botten. Ställ långpannan åt sidan. Värm ugnen till 180 grader.
Grovhacka valnötskärnorna. Om du gör det i en food processor/matberedare så behöver skålen inte sköljas ur (innan morötterna rivs). Tippa bara över nöthacket på en tallrik. Ställ åt sidan så länge.
Skala och riv morötterna ganska fint - ställ dem också åt sidan. Vispa ihop solrosolja och socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Lägg också i de hackade valnötterna och de rivna morötterna. Blanda allt ordentligt.
Rör ihop vetemjöl med både bakpulver, bikarbonat (båda delarna behövs i det här fallet), salt och kanel. Vänd ner detta i kaksmeten. Häll eller lägg ut smeten i den smorda långpannan.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt kakan kallna. Bred sedan över en glasyr gjord av mosad Philadelphiaost som blandats/rörts med siktat florsocker och lite citron- eller limesaft.
Låt glasyren stelna och skär sedan den stora kakan i mindre bitar. Garnera gärna med tunna, tunna strimlor av lime- eller citronskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar