Do You like Food? Follow this blog:

lördag 18 april 2009

Sachertårta

(bild kommer senare)

Det här behövs till 8-10 bitar:
130 g smör
1 1/2 dl florsocker
6 äggulor
130 g mörk choklad, 70 %
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 1/4 dl strösocker
Fyllning:
1 dl aprikosmarmelad eller puré (barnmat)
Glasyr:
1/2 dl vatten
1 dl strösocker
120 g mörk choklad, 70 %
Dekoration:
8-10 valnötskärnor
4 aprikoser, torkade
Ugn: 175º

Gör så här:
1. Smörj och bröa formen, ca 23 cm i diameter. Vispa smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget. Hacka chokladen grovt och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt chokladen i äggsmeten.
2. Sikta ner mjölet i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret lite i taget. Vänd ner dem i chokladsmeten med några tag med slickepotten. Häll smeten i bakformen och släta till den. Grädda kakan i ugnen, ca 45 minuter. Låt den kallna på ett bakgaller.
3. Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen. Låt glasyren svalna något. Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad mellan bottnarna och lägg ihop dem.
4. Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt så att glasyren stelnar. Dekorera med hackade torkade aprikoser och valnötskärnor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar