Do You like Food? Follow this blog:

måndag 4 maj 2009

Litet sött



Portioner: 2 stora längder ellet kransar eller 4 små eller 45 bullar
Tid: 30 min +jäsning och gräddning
15 dl vetemjöl
1 dl vit baksirap eller socker
3/4 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst för söta degar, 50g
5 dl mjölk
1 ägg till pensling
Ev fyllning:
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
2 msk mald kanel
bakformar av papper
pärlsocker till garnering

1.Värm lite av mjölken och blanda med resterande kall mjölk till max fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den lite av den ljumma mjölken. Häll på resten av mjölken, det rumsvarma smöret i klickar, sirap eller socker samt salt.
2.Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning med en trägaffel. Arbeta degen med ordentliga tag i cirka 5 minuter tills den blir blank och börja släppa i kanterna - inte längre. Strö lite mjöl över.
3.Jäs degen i sin bunke under handduk i cirka 30 minuter. Den som ska fylla bullar rör under tiden ihop rumsvarmt smör, socker och kanel.
4.Häll lite mjöl på bakbordet, stjälp upp degen, knåda. Känns degen kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Dela den i 2 eller 4 delar
Forma 2 eller 4 längder eller kavla ut i centimetertjocka rektanglar för bullar. Bred på fyllningen, rulla ihop och skär den i bitar som läggs i pappersformarna.
5. Jäs i 30 minuter under handduk. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader för längderna, 225 för bullarna. Känn lite lätt med ett finger på degen- bildas en fördjupning som snabbt går tillbaka är den färdigjäst. Pensla längderna eller bullarna med uppvispat ägg. Strö ev över pärlsocker.
6. Grädda längderna i 15- 20 minuter, bullarna i 8 - 10 minuter mitt i ugnen. Njut med en kopp nybryggt kaffe. Frys in de bullar som inte går åt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar