VANILJKRÄM
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/4 dl strösocker
6 äggulor
färska hallon eller andra bär
CHAMPAGNEGELÉ
1 1/2 gelatinblad
1 dl champagne/mousserat vin eller cider
1 dl konc hallonsaft
1/4 dl strösocker
1/4 dl vatten
Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång.
3. Vispa sockret och äggulorna krämigt.
4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggblandningen under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud till ca 85°C under omrörning.
5. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gelatinbladen. Lyft upp vaniljstången. Fyll upp i valfria glas. Låt svalna i kylen och förbered champagnegelén.
CHAMPAGNEGELÉ
Lägg 1 1/2 gelatinblad i blöt. Koka upp 1 dl champagne/ mousserande vin eller cider, 1 dl konc hallonsaft, 1/4 dl strösocker och 1/4 dl vatten. Tillsätt gelatinbladen, som får smälta. Låt svalna till ca 30°C så att vaniljkrämen inte smälter. Häll försiktigt gelén över den stelnade vaniljkrämen. Ställ i kylen och låt stelna minst 2 timmar.
FÖR ALLA? Glutenfri. Gör mjölkfri: ersätt grädden med mjölkfritt alternativ, t ex Imat från Oatly, och mjölken med tex Solhavre. Gör äggfri: uteslut vaniljkräm och fyll i stället glas med Kesella vanilj eller crème fraiche naturell, smaksatt med vaniljsocker. Lägg champagnegelé och bär på toppen.











Detta måste jag testa, verkar ju så himla gott!kram
SvaraRadera