Do You like Food? Follow this blog:

onsdag 11 juni 2008

Sommartårta med maräng & jordgubbar

Det finns ju så många olika sorters Sommartårtor, och alla é goda på sitt sätt. Men denna gillar jag. Den é så festlig:)



Tillagningstid: ca 1 timme och 40 minuter
Beräknat för 6 portioner

Ingredienser

4 st ägg, vitorna
1½ dl socker
5 msk vatten
100 g sötmandlar, hackade
4 dl crème fraiche
1 st citron
1 msk vanlijsocker
1 msk socker
2 liter jordgubbar
några kvist(ar) färsk mynta eller citronmeliss

Gör marängen:

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitorna till ett löst skum tillsammans med 1 matsked socker.

Häll resten av sockret och 5 msk vatten i en kastrull. Låt koka tills det blir segt, men inte brunt. Konsistensen ska påminna om vit sirap.

Häll den sega sockerlagen i äggvitan under vispning. Vispa länge, tills marängen är rumstempererad.

Bred ut marängen till en rundel, 20 - 25 cm diameter, på bakplåtspapper som ligger på en plåt. Ställ i ugnen.

När marängen stått i ugnen i 1 timme: lägg på de hackade mandlarna och låt stå i ytterligare 15 minuter.

Gör fyllningen:
Vispa upp crème fraichen med elvisp så att den blir hård.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet.

Riv skalet från en citron. Blanda ned i crème fraichen med vanilj och socker.

Bred ovanpå den helt kalla tårtbottnen och toppa med rikligt med skivade jordgubbar.

Garnera med mynta eller citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar