Do You like Food? Follow this blog:

onsdag 13 augusti 2008

Kalljästa Kanelbullar deluxe

Satt och komponerade ihop detta recept i slutet av förra månaden. Och bjöd mina arbetskamrater på dem.
Och det blev mycket omtyckt!

50 g jäst
5 dl kall vispgrädde (eller mjölk)
150 g rumstempereat smör (eller milda bak)
1 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl (ca 900 g)

Fyllning:
Smör, socker och kanel eller vad man än önskar

  • Smula jästen och blanda ut i lite av vispgrädden. Tillsätt resten.
  • Tillsätt smöret, socker, salt och sist i mjölet. Arbeta samman degen i ca 10 min.
 Jag använder Alltid maskin och brukar låta den arbeta på tills degen riktigt glänser och är fast och fin. Inte för fast. Man kan peta med fingert på degen, om den skjuter sig tillbaka är den okej.

  • pudra lite lätt med mjöl på degen, sätt på platsfolie (som färbättrar jäsningen) och låt hela bunken stå i kylen i ca 8 - 12 timmar.
Åtta till tolv timmar senare...

  • Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Låt vila en stund. Dela degen i 2 bitar och kavla ut till en avlång kaka. ca 25 x 50 cm.
  • Bred på din fyllning och rulla ihop. Skär i bitar och lägg i formar på plåt med snittytan upp. Låt jäsa i 30 min.
  • Pensla bullarna, strö över pärlsocker och grädda mitt i ugn 250 grader mellan 5 och 8 min.
Låt svalna eller ät upp dem direkt.
Funkar att värma på igen.

Det fina med att använda både riktigt smör och vispgrädde är att bullarna blir nästan lika frasiga som wienerbröd, och vem Älskar inte wienderbröd!:)

3 kommentarer:

  1. Så du menar att man ska sno ihop allt och låta den jäsa i kylen?Funkar det verkligen?

    SvaraRadera