40 stycken
Ugn 250 grader
| 125 g fast rumsvarmt eller 1,25 dl flytande margarin | |
| 50 g jäst | |
| 1 dl vit sirap eller socker | |
| 2 krm salt | |
| 14-15 dl vetemjöl (ca 875 g) 5 dl mjölk |
FYLLNING:
| 1 dl florsocker | |
| 2 msk kanel | |
| 100 g margarin |
GARNERING:
| 1 ägg, uppvispat | |
| pärlsocker eller mandelspån |
Tillagning
Värm mjölken i en kastrull till 37º (fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, margarin, sirap eller socker, salt och kardemumman och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe 30-40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Blanda ingredienserna till fyllningen och bre över degplattorna. Vik plattan tredubbelt på längden. Skär varje längd i 20 avlånga strimlor. Snurra strimlorna några varv och gör en knut. Lägg den färdiga bullen på plåt smord eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandel. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.
Alternativa fyllningar
150 g riven mandelmassa blandad med 2 msk margarin och 1-2 tsk kanel eller 1-2 rivna äpplen eller 4 dl lingon. 2 dl äppelmos eller apelsinmarmelad eller sylt. 100 g margarin blandat med 0,75 dl råströsocker eller brun farin eller strösocker och 2 tsk stött kardemumma eller 2 tsk vaniljsocker eller 1 dl russin.
Tål inte allt!
Mjölk: Byt mot havre- eller sojadryck och använd mjölkfritt margarin.
Gluten: Använd ljus glutenfri mix.
Ägg: Pensla bullarna med mjölk.
receptet hämtat från coop.se











Inga kommentarer:
Skicka en kommentar