Ingredienser
Portioner: ca 20 st
25 g färsk jäst
2 dl vatten, 37ºC
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 ägg
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling
Portioner: ca 20 st
25 g färsk jäst
2 dl vatten, 37ºC
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl socker
5 ägg
ca 8 dl vetemjöl
ägg till pensling
Gör så här
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
2. Rör ihop matfett och socker. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till 20 små runda kulor. Dela degen i 20 bitar och forma runda bullar. Lägg dem i små formar av aluminiumfolie. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
4. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
5. Pensa bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. Servera briocherna med färskost smaksatt med rivet citronskal, pressad saft, salt och peppar.
Rätten innehåller gluten och ägg.
Laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri cream cheese.
Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och servera med lämpligt mjölkfritt tillbehör.
1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter
2. Rör ihop matfett och socker. Rör ner äggen i matfettsblandningen och arbeta in det i den jästa degen. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med ev. resten av mjölet. Rulla ut degen till en längd. Ta undan lite av degen som formas till 20 små runda kulor. Dela degen i 20 bitar och forma runda bullar. Lägg dem i små formar av aluminiumfolie. Gör en fördjupning i bullarna och lägg ner en kula i varje bulle.
4. Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
5. Pensa bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen10-12 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.
6. Servera briocherna med färskost smaksatt med rivet citronskal, pressad saft, salt och peppar.
Rätten innehåller gluten och ägg.
Laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri cream cheese.
Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och servera med lämpligt mjölkfritt tillbehör.











Inga kommentarer:
Skicka en kommentar