Do You like Food? Follow this blog:

tisdag 14 april 2009

Kardemummaskorpor

3 dl mjölk
1 1/4 dl flytande fett (vi använde kombinationen smör/rapsolja)
1 pkt jäst (50 g)
1/2 msk Fiberhusk eller Pofiber
1 tsk kardemummakärnor
3/4 dl strösocker
1 krm salt
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl glutenfri mjölmix (vi använde Finax)

Ugn: 200/100 grader

Gör så här:
1. Värm mjölken med fettet till fingervärme och tillsätt den smulade jästen. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt Fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
2. Stöt kardemummakärnorna och tillsätt dem med socker, salt och hjorthornssalt. Arbeta in 7–8 dl mjölmix. Degen ska vara ganska lös och arbetas ordentligt innan den täcks med bakduk för att jäsa i ca 30 minuter.
3. Arbeta in mer mjölmix så att degen kan hanteras med lätt hand. Knåda den på bordet och dela den i två delar. Rulla ut till längder, ungefär lika långa som plåten. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 40 minuter.
4. Grädda till lagom färg i 12–15 minuter på ugnens mittfals. Låt kallna innan du skär upp längderna i ca 2 cm breda bitar. Använd en gaffel för att få en porös snittyta.
5. Placera plåten mitt i ugnen och färgsätt skorporna i ca 5 minuter vid 225°. Sänk temperaturen till 100° och torka skorporna i ungefär 2 timmar. Finns ventil ska denna vara öppen, annars bör ugnsluckan stå lite på glänt. Låt stå kvar i eftervärmen i ca 2 timmar.

2 kommentarer:

  1. Det ska jag tips min Mormor, hon älskar skorpor!
    Å visst e det gott med en kopp te!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt och lätt recept! Det måste jag göra snart. :) Jag gjorde knäckebröd för någon dag sedan som blev jättebra om du är sugen på något sådant.
    http://my.opera.com/attitti/blog/2009/04/14/glutenfritt-knackebrod
    Kram!

    SvaraRadera