Do You like Food? Follow this blog:

tisdag 26 maj 2009

Citronkaka


Tid: 10 min + 45 min gräddningstid
Mördeg:
1 dl hasselnötskärnor
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g kallt smör
1 ägg
Citronkräm:
2 citroner, saft + skal
3 stora ägg
1.5 dl socker
1 dl creme fraiche
Garnering:
florsocker

Börja med degen: Hacka hasselnötterna snabbt och grovt i matbredare. Tillsätt vetemjöl och socker. Blanda. 
Skär smöret i små kuber. Lägg i beredningsskålen. Kör snabbt till en mycket grynig deg. Knäck ägget och tillsätt det. Kör tills degen precis går ihop.
Lägg i en platspåse, platta till lätt och låt vila svalt i minst 45 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, cirka 30 cm i diameter. Täck med folie och häll på 5-6 deciliter torra bönor.
Grädda i mitten av ugnen, 15 minuter i 200 grader. Ta bort folien och bönor. Grädda i ytterligare 5 minuter.
Gör fyllningen under tiden: Skrubba citronerna. Riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg, skal och socker tills smeten är tjock och pösig. Klicka i creme fraiche och tillsätt pressad citron. Rör snabbt ihop.
Häll i det förgräddade pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 25 minuter tills fyllningen stelnat.
En sky florsocker över kakan gör att den ser ännu läckrare ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar