Do You like Food? Follow this blog:

lördag 28 juni 2008

Festtårta i tre våningar

Perfekt till Bröllop:)

ca 35 bitar

Ingredienser

SOCKERKAKSBOTTEN (1 SATS):

3 ägg

1½ dl socker

2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

MARÄNGBOTTEN (1SATS):


75 g smör eller margarin

1 dl socker

4 äggulor

1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

2-3 msk mjölk

4 äggvitor

2 dl strösocker
ca 3/4 dl pistaschmandlar (ca 35 g), skalad eller mandelspån

CHOKLADMOUSSE:

250 g mörk blockchoklad

5 ägg

3 msk kaffe, bryggt kallt

3 dl vispgrädde eller mellangrädde

HALLONGRÄDDE:


ca 200 g hallon, färska eller frysta (4 dl)

2 dl vispgrädde

½ dl socker

APRIKOSGRÄDDE:


150 g aprikoser, torkade ljusa
1½ dl vatten

1½ dl vispgrädde

½ dl socker


    

Tillagning

Till tårtan behövs 2 sockerkaksbottnar och 2 marängbottnar. Mellan bottnarna ligger tre olika fyllningar, chokladmousse, hallongrädde och aprikosgrädde. Eftersom tårtan är fryst kan den göras i god tid. Tårtan kan också serveras nygjord. Låt då moussen stelna mellan bottnarna. Det tar ca 1 timme.

Gör sockerkaksbottnarna, en sats i taget. Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och bred ut smeten jämnt över papperet. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna övertäckt med t ex en lätt fuktad ren handduk.

Gör marängbottnarna, en sats i taget. Sätt ugnen på 150°C. Börja med sockerkakssmeten. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med mjölken. Gör marängsmeten. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret. Hacka mandeln. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut sockerkakssmeten på papperet och bred marängsmeten ovanpå. Strö över mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa den med t ex en stekspade och låt den sedan kallna på papperet.

Chokladmoussen

Smält blockchokladen, t ex i en skål över en kastrull med hett vatten eller i mikrovågsugn. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda chokladen med en gula i taget, sedan med kaffet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner det. Vispa grädden. Rör ner den till sist och blanda väl.

Hallongrädden

Låt frysta hallon tina något. Vispa grädde och socker till löst skum. Blanda i hallonen och vispa till ett fast skum. 
Aprikosgrädden Koka aprikoserna med vattnet ca 20 minuter. Låt dem kallna. Mixa dem till mos. Vispa grädde och socker till ett löst skum. Blanda i aprikosmoset och vispa till ett fast skum. 
Hopläggning Bred chokladmoussen över en av sockerkaksbottnarna. Lägg en marängbotten ovanpå. Täck över och ställ i frya. Dela de båda återstående bottnarna i två delar. Bred hallongrädden på den ena sockerkakshalvan och aprikosgrädde på den andra. Lägg marängbottnarna ovanpå. Täck över och ställ i frys. Låt tårtorna stå i frys minst 4-5 timmar, gärna längre. 
Servering Tårtan är godast nätt och jämnt tinad. Låt den stå i kylskåpet ca 45 minuter eller i rumsremperatur ca 15 minuter. Lägg den största tåran på t.ex. en bricka. Lägg en av de mindre mitt på. Dela den sista tårtan och lägg en del av den som tredje våning. Biten som är kvar kan t.ex. skäras till bakelser och läggas runt tårtan eller serveras separat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar