ca 35 bitar | |
IngredienserSOCKERKAKSBOTTEN (1 SATS):3 ägg | 1½ dl socker | 2 dl vetemjöl | 1 tsk bakpulver | 1 msk vatten | MARÄNGBOTTEN (1SATS):
CHOKLADMOUSSE:
HALLONGRÄDDE:
APRIKOSGRÄDDE:
| TillagningTill tårtan behövs 2 sockerkaksbottnar och 2 marängbottnar. Mellan bottnarna ligger tre olika fyllningar, chokladmousse, hallongrädde och aprikosgrädde. Eftersom tårtan är fryst kan den göras i god tid. Tårtan kan också serveras nygjord. Låt då moussen stelna mellan bottnarna. Det tar ca 1 timme. Gör sockerkaksbottnarna, en sats i taget. Sätt ugnen på 250°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och bred ut smeten jämnt över papperet. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Låt den kallna övertäckt med t ex en lätt fuktad ren handduk. Gör marängbottnarna, en sats i taget. Sätt ugnen på 150°C. Börja med sockerkakssmeten. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med mjölken. Gör marängsmeten. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret. Hacka mandeln. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Bred ut sockerkakssmeten på papperet och bred marängsmeten ovanpå. Strö över mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa den med t ex en stekspade och låt den sedan kallna på papperet. ChokladmoussenSmält blockchokladen, t ex i en skål över en kastrull med hett vatten eller i mikrovågsugn. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda chokladen med en gula i taget, sedan med kaffet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner det. Vispa grädden. Rör ner den till sist och blanda väl. HallongräddenLåt frysta hallon tina något. Vispa grädde och socker till löst skum. Blanda i hallonen och vispa till ett fast skum. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar