Do You like Food? Follow this blog:

torsdag 7 maj 2009

Fruktbröd



Portioner: 2 bröd
Tid: 2 dagar
torkad fruktblandning:
200 g russin (cirka 1 1/2 dl)
150 g torkade aprikoser (cirka 3 dl)

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt rågmjöl (cirka 1 3/4 dl)
100 g grovt grahamsmjöl (cirka 1 2/3 dl)
10 g jäst

Huvuddeg:
1 dl matlagningsyoughurt
20 g jäst
30 g honung (cirka 2 1/2 msk)
30 g smör
10 g salt (cirka 1/2 msk)
250–275 g vetemjöl special (cirka 4–4 1/2 dl)
50 g durumvete (cirka 3/4 dl)
100 g valnötter
100 g hasselnötter
1 urkärnat äpple i bitar

1. Dag 1: Lägg russin och aprikoser i blöt i rumstemperatur över natten. Börja med fördegen. Lös upp jästen i kallt vatten. Blanda i rågmjöl och grahamsmjöl. Plasta bunken och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2: Häll bort vattnet från den torkade frukten.
3. Kör alla ingredienserna – alltså fördeg, torkad uppblött frukt och allting i huvuddegen – i en degblandare i cirka 10–15 minuter.
4. Låt degen vila cirka 30 minuter. Bearbeta degen ytterligare 5 minuter i blandaren och låt den vila 30 minuter till i bunken.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Degen skall vara kladdig. Dela den i två delar och lägg upp bitarna på mjölat bakplåtspapper på en plåt. Fös ihop bitarna till "kubbar".
6. Låt bröden jäsa i cirka 1 timme i rumstemperatur.
7. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in bröden i mitten av ugnen. Sänk temperaturen direkt till 180 grader. Baka i cirka 40–45 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader (använd eventuellt matlagningstermometer, gärna digitaltermometer).
8. Låt bröden vila, gärna tills nästa dag. Förvara sedan i plast. Går utmärkt att frysa. Skär tunna skivor till ost och fruktkompott/marmelad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar