Do You like Food? Follow this blog:

fredag 15 maj 2009

Toskanska skorpor

Portioner: 30-35 st
Tid: 60
200 g flagad mandel
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
skalet av 1 citron
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna. Rör om och var noga med att mandeln inte blir bränd. Tag av från värmen. Blanda äggulor, socker och vaniljsocker i en skål och rör om ordentligt.
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna och saltet till hårt skum. Vänd ner detta i äggulesmeten. Blanda ner mandel och citronskal.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta det över äggblandningen. Arbeta degen tills den blir smidig. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Forma den till två längder och lägg på en smord plåt.
Grädda i 35-40 minuter. Skär längderna i en centimeter tjocka bitar.
Förvara dem i en lufttät burk med lock. Vill man ha dem ordentligt hårda kan man låta dem ligga och torka något dygn innan man lägger dem på burk.
Varianter:
* Sätt till 1 msk anis frön (samtidigt med mandel och citron).
* Tillsätt några droppar rosenvatten till degen.
* Byt ut mandeln i receptet mot 15 grovhackade katrinplommon.
* Byt ut mandeln i receptet mot 100-150 gram grovhackad mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar