Leilas mandlar från Barcelona
1 dl sötmandlar
2/3 blocknougat, a 250 g
1 ½ msk mald kanel
1 ½ msk kakao av hög kvalitet
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta mandlarna på en plåt i cirka 10 minuter. Låt dem svalna.
3. Blanda kanel och kakao i en liten skål.
4. Rulla in dem i ett tunt lager nougat och rulla mandlarna i kakaoblandningen.
5. Ställ mandlarna i kylen och servera dem kylda.
Leilas Cornflakes crisps
100 g ljus mjölkchoklad
1 block (250 g) nougat
1 burk (350 g) nutella
1 l cornflakes
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Gör så här
1. Hacka den ljusa mjölkchokladen och smält den tillsammans
med tärnad nougat och nutella i ett vattenbad (i en stor skål över en
kastrull med kokande vatten). Ta av skålen från värmen.
2. Vänd försiktigt ner cornflakes i chokladblandningen.
3. Häll ut detta i en liten rektangulär form, 26 x 13 cm klädd
med bakplåtspapper. Packa försiktigt ihop smeten så att inga lufthål uppstår.
4. Låt stelna i kylen och skär kakan i 2 x 4 cm breda bars/bitar.
5. Finhacka den mörka chokladen. Smält 1/3 av den i ett vattenbad,
tag av skålen från värmen och rör i resten av chokladen tills allt smält. Låt svalna under omrörning till cirka 28 grader.
6. Doppa bitarna i choklad, gärna med hjälp av en gaffel. Låt dem
rinna av på ett galler (med bakplåtspapper under).
Leilas Cinnamon chocolate chip cookies
250 g mjukt smör
0.5 tsk salt
1 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
1 st ägg
4.5 dl siktat vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
150 g mörk kvalitetschoklad, 70 %
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, salt, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och kanel krämigt. Tillsätt ägg och vispa lite till.
3. Rör ner vetemjöl med bikarbonat och forma till en deg, tillsätt grovhackad choklad.
4. Forma degen till en rulle, plasta in och låt den vila i kylen någon timme.
5. Forma 12 bollar av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna gyllene 12-15 minuter.
Leilas knäck
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
2 msk smör
Leilas Tips!
Knäck kan med fördel smaksättas på massor av olika sätt och inte bara göras på traditionellt sätt med hackad mandel. Här förljer några exempel.
Smaksättning till 1 sats knäck / 50 stycken formar:
Limeknäck:
Skal av 3 lime
Apelsinknäck:
Skal av 1 apelsin
Ingefärsknäck:
1 ½ tsk malen ingefära
Vaniljknäck:
1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.
Pepparkaksknäck:
1 rågad tsk pepparkakskryddor
Kanelknäck:
1 ½ tsk malen kanel
Gör så här
1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.
Leilas lingonsemifreddo
4 st ägg
0.5 dl strösocker
4 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
3 dl rårörda lingon
Gör så här
1. Separera äggulor från vitor (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
3. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön vitt och fluffigt.
4. Vispa grädden fluffig. Vänd ner den i äggsmeten, tillsätt rårörda lingon.
5. Vispa äggvitor till ett vitt skum i en torr och ren bunke.
6. Vänd ner skummet i semifreddon.
7. Fyll en rund eller fyrkantig form med glassmeten.
8. Frys i cirka 4 timmar så att den är ”halvfryst”, den ska vara mjuk i mitten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar