Do You like Food? Follow this blog:

söndag 24 maj 2009

Ciabatta

Portioner: 6 bröd
Tid: 40 plus jäsning
Dag 1
2 dl kallt vatten
1/2 tsk jäst, ca 5 gram
3 1/2 dl vetemjöl
Rör ihop vatten och jäst (vanlig, inte torrjäst) och täck med plastfolie. 
Låt stå över natten.
Dag 2
1 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk jäst, ca 20 g
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olivolja
5 dl vetemjöl + lite till utbakningen

Lös jästen i vatten. Blanda ner det i fördegen. Tillsätt salt, socker och olivolja, sist mjölet.
Rör bara så mycket som behövs för att degen ska bli smidig. Degen ska vara ganska lös. Mjöla lätt på ytan och låt jäsa övertäckt cirka två timmar.
Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord utan att knåda. Platta ut degen till en rektangel med mjölade händer. Dela rektangeln i sex bitar till rektangulära bröd, som placeras på bakplåtspapper. Strö lite extra mjöl ovanpå. Täck över och låt jäsa på plåten i ytterligare en timme.
Värm ugnen till 275 grader men sänk till 250 grader när bröden har satts in. Grädda mitt i ugnen 18?20 minuter.
Bröden är godast relativt nybakade. Frys in dem som inte går åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar