Do You like Food? Follow this blog:

torsdag 20 november 2008

Berlinermunkar

 
Ca 25 st 
Deg 1:
1 3/4 dl mjölk
25 g jäst
4 - 4 1/2 dl specialvetemjöl 
Deg 2 
4 - 4 1/2 dl specialvetemjöl
8 äggulor
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
rivet skal från 1 apelsin eller citron (kan uteslutas)
150 g mjukt smör 
2 liter matolja till fritering
3 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 1 msk kanel att rulla de friterade munkarna i. 
Vaniljkräm 
1 skårad vaniljstång 5 dl mjölk 5 äggulor 1 1/2 dl socker 3 msk maizena 
ca 1/2 dl punsch (kan uteslutas) 




Munkarna: 
Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. 
Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20 - 30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm. 
Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme. 
Fritera munkarna i 180 gradig olja 2 minuter på varje sida. Tag upp dom och låt dom rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom i socker- och kanelblandningen. 
Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i dom nygräddade munkarna. 
Vaniljkräm: 
Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om. 
Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den ev. med punsch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar